3 Mayıs 2015 Pazar

Mantar Kurutma Yöntemi

   
(elik mantarı-cantharellus-cibarius)

                Mantar Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yetişse de değeri pek bilinmeyen bir gıda. Bununla birlikte kültür mantarı artık giderek daha çok kullanılmaya başlandı. Ancak Yabani mantarların kullanımı hala çok kısıtlı. Bunun sebeplerinden biri de yabani mantarların sadece bulunduğu bölge pazarlarında kalması, mantar hemen bozulan bir ürün olması nedeniyle genellikle mevsimsel olarak tüketilmek zorunda kalınıyor. Nitekim mantarı taze taze kullanmak her zaman daha iyi olsa da yıl boyunca   kullanmak mümkün değil. İşte bu sebeple özellikle İtalyanlar risotto için mantarı kurutarak yıl boyunca kullanıyorlar. Ben de bu sene mantarın çok olması sebebiyle artan mantarları kurutmayı denedim ve gayet başarılı oldu.Mantarlar kurutulduğunda tıpkı bir kuruyemiş tadına benziyor. Açıkçası tadı mantarın karakteristik tadını korusa da çok daha yoğun bir tat bırakıyor. İşte yapılışı.



 Hazırlanışı:
 Mantarlar bir fırça yardımıyla temizlenir asla yıkanmaz. İnce ince doğranır. Temiz bir bez serilerek kuru, güneşli, esen bir yerde kurutulur. Ya da evde fırınında 50-60 derecede tamamen kuruyana kadar bekletilir.
Cam bir kavanozda uzunca bir süre bekletebilirsiniz. 

Kullanım Tavsiyesi:
Kurutulmuş mantarları sıcak suda bekleterek şişmesini sağlayarak pilavlarda, pizzada, omletlerde, tavuk ve et yemeklerinde kısaca taze mantarların kullanıldığı her tür yemeklerde kullanabilirsiniz.

Ayrıca benim yaptığım gibi kurutulmuş mantarı blenderde çekerek toz haline getirip yemeklerde lezzet artırıcı olarak ya da baharat karışımı yaparak kullanabilirsiniz.

Mantarlı Baharat Karışım Tarifi:

  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş mantar
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı acı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı mercan köşk
  • 2 tatlı kaşığı granül sarımsak

                                         
 Bu karışımı et yemeklerinde, marine soslarında, makarna soslarında kullanabilirsiniz. Sizde farklı kombinasyonlarla kendi baharat karışımlarınızı yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder